Madopskrifter i slægtsforskningen

Følgende 3 opskrifter menes at stamme fra Kundby Præstegård sidst i 1800-tallet (ane nr. 13), men de kan være ældre. De er overleveret mig af "faster Nete" (Agnete Baastrup), som havde dem skrevet ned på et stykke papir fra et kladdehefte. Hun havde dem fra Christiane Margrethe From Ingerslev. De kan være endnu ældre (de gamle vægtbetegnelser kunne antyde det) og stammer da formentlig fra Krebs-familien.

Brune kager
4 pund Sukker
2 Pund Puddersukker
1½ Pund afklaret Smør sættes på Ilden, og, naar det koger, heldes det lidt efter lidt paa 6 Pund Mel og røres hurtigt, mens det er varmt, med 4 lod præpareret Potaske, som er opløst i 1 Pægl Rosenvand.
4 Lod stødte Nelliker,
4 Lod ditto Kanel og
fine hakkede Citronskaller kommes i efter Smag.

Jeg kender ikke disse kager fra familiesammenhæng.

Fine pebernødder
1 Pund Sukker
5 Eg røres ½ Time
1 Pund Mel
Kardemomme, Citronskal og Ingefær kommes i efter Smag.

Denne opskrift lader til at leve i mange grene af familien. Kommentar: sørg for at have en aftale med tandlægen Rødmer- hvis de er bagt rigtigt.
Folk udenfor familien synes ikke at værdsætte nøddernes konsistens, men man skal huske på, at det er nødder! - og nødder er hårde.
Et år lavede jeg dem selv. Jeg ved ikke, hvad der skete, men de blev til pleskner. Det smagte meget godt, men pebernødder var det ikke.

Simplere Pebernødder
5 Eg
2 Spiseskefulde sur Fløde 
1 Pælg sød Fløde
1 Pund Sukker
½ Pund Smør
Krydderier efter Smag

Dem kender jeg ikke eksempler på nogen, der har en tradition omkring.
Hvis familien gør, hører jeg gerne om det.

1 pægl = 0,2415 l - eller i praksis en kvart liter
4 pægl = 1 pot. Pægl og pot blev afskaffet i 1907.
1 lod = 15 g (anføre lidt forskelligt fra 15 til 15,6 g, se Google). Afskaffet 1861.

_______________________________________________________________________

Gudhjemmedyppa
(sursød sovs til kogt torsk)
Den er bragt ind i familien via min farfar, som jo var bornholmer.
Den har altid været højt værdsat af familiens medlemmer "af blodet", mens indgiftede og sammenbragte har haft en vis aversion imod den.
Det bør ikke få nogen til at afholde sig fra at prøve den:

Bacon skæres i små tern og ristes i eget fedt, tilsættes mel.
Finthakkede løg kommes i.
Tilsættes fiskesuppe (fra den kogte torsk).
Smages til med eddike og en anelse sukker.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 23:00

Hej Birgit.
Dine-mail røbes ikke på denne side. Send mig en e-mail på min egen adresse: jromer[a]dadlnet.dk, så får jeg den automatisk. Mvh. Jan

...
15.08 | 07:55

Hej Jan.
Flot, du stadig opdaterer siden.
Her er så min e-mail - omsider.
mvh
Birgit Hjelm Knudsen
Bymarken 19
9510 Arden

...
10.11 | 13:47

Hej Jan -har skrevet lidt om Høiers hotel i Allinge og søgte på Dalegård og kom ind på din hjemmeside - Carl Dam Jensen nr 18 - har du mere om Carl?

...
02.06 | 04:06

Hej Erik. Din besked betyder, at jeg lægger efterslægten på hjemmesiden. Så kan den opdat. løbende. Skal lige sikre mig mod konflikt med datalovgivning. mvh.

...
Du kan lide denne side